Connect with us

Hi, what are you looking for?

News World

Noi cheltuieli pentru consumatorii casnici de energie electrică


Potrivit acestuia, la articolul 61, după alineatul (7), se introduce un alineat nou, alineatul (8), cu următorul cuprins: 

 

”(8) Clienţii finali au obligaţia să contribuie, în mod transparent şi nediscriminatoriu, la costurile asociate introducerii sistemelor de măsurare inteligentă.”

 

În toamna anului trecut, al doilea cel mai mare furnizor de energie electrică – Enel – anunţa că sute de mii de români vor beneficia de contoare inteligente pentru a-şi eficientiza consumul de energie electrică.

 

Până în prezent, montarea contorului şi achiziţia acestuia de către furnizor a fost făcută pe cheltuiala companiei, beneficiarul necontribuind sub nicio formă la această investiţie.

 

 

În noiembrie 2020, E-Distribuţie Muntenia programase instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente în Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov. Alte 41.000 sunt instalate de E-Distribuţie Dobrogea în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea. Potrivit E-Distribuţie Banat, aproximativ 50.000 de clienţi din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş vor beneficia de noua tehnologie până la finalul anului.  

 

Cel mai mare avantaj pentru consumatorul final constă în faptul că, spre deosebire de contorul clasic ce doar măsoară consumul în mod liniar şi necesită citiri la faţa locului, contorul inteligent poate transmite datele, în timp real, la distanţă. Aceasta înseamnă un control mai bun al consumului de electricitate şi, implicit, al costului cu energia electrică. Astfel, în locul unui tarif fix, furnizorii vor putea defini oferte pe intervale orare, iar contorul inteligent, integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, îi va putea permite celui de acasă să îşi adapteze consumul în intervale orare în care energia electrică este mai ieftină. Utilizatorii devin astfel stăpâni pe propriul consum iar întregul sistem de distribuţie a energiei se adaptează în funcţie de cerere şi nu doar de ofertă, cum se întâmplă în prezent. 

 

Mai mult, în situaţia în care noul dispozitiv este parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă şi comunică activ cu sistemul central al distribuitorului, consumatorul poate monitoriza şi controla consumul de energie de la distanţă. Informaţiile despre consumul normal sau detaliat de electricitate sunt afişate rapid şi permanent şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon astfel încât utilizatorul să aibă o imagine clară şi, implicit, posibilitatea de a economisi energie electrică. 

 

În plus, consumatorul este protejat de supratensiuni. Contorul inteligent oferă informaţii valoroase cu privire la poziţia, tipul şi magnitudinea incidentelor (la medie şi înaltă tensiune), reducând timpul pentru intervenţii, întrucât unele pot fi făcute de la distanţă.

 

Prosumatorii, consumatorii care produc electricitate din surse regenerabile, pot măsură separat energia produsă. Fie că vorbim de turbine eoliene, fie de panouri solare, contorul inteligent va măsura separat energia pe care un consumator o livrează în reţea şi pe cea pe care o absoarbe din reţea. Consumatorul va şti exact când consumă energie din reţea şi când consumă energia regenerabilă produsă de el. 

 

În România, montarea contoarelor inteligente este gratuită pentru consumatorul de energie electrică, în baza unui calendar aprobat de Autoritatea Naţională în Domeniul Energiei.

 

Din 2015 şi până în prezent, investiţiile realizate de cele trei companii româneşti de distribuţie ale grupului Enel în instalarea de contoare inteligente se ridică la circa 240 de milioane de lei. Suma e parte a strategiei grupului Enel de a oferi noua tehnologie celor 2,9 milioane de clienţi de distribuţie a energiei electrice din România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:Source link

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You May Also Like

News World

– Circulaţia persoanelor în afara locuinţei va fi permisă în intervalul 20:00-05:00, în perioada 1-2 mai, indiferent de rata de infectare din localitate, pentru...

News World

„Mulţumesc tuturor colegilor nominalizaţi şi întregii echipe din Nomadland. M-am gândit mult în ultima vreme cum fac să merg mai departe când lucrurile devin...

News World

Cele două campanii electorale din 2020 au presupus şi costuri pentru partide şi pentru candidaţii în Legislativ, care au fost nevoiţi să investească bani,...

News World

„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore“, au spus reprezentanţii OMS, în ultima actualizare săptămânală...