Connect with us

Hi, what are you looking for?

News World

Cât de uşor poate fi recuperat un permis auto luat de Poliţie. Cum funcţionează metoda „nu recunosc”


Practic, atunci când este cuvântul poliţistului împotriva cuvântului şoferului i se dă crezare poliţistului, pornindu-se de la prezumţia de temeinicie şi legalitate a procesului-verbal. În multe situaţii, şoferii au reuşit să anuleze în instanţă procese-verbale ducând un martor care să le susţină versiunea.

Metoda „nu este nimic real”

Trei cazuri identificate de „Adevărul” arată, însă, situaţii în care şoferi lăsaţi fără permis au reuşit să îşi anuleze sancţiunea în instanţă pentru că au scris la „menţiuni” că nu sunt de acord cu constatările poliţistului.

Ultimul caz de acest gen este al unei şoferiţe din Timişoara care a fost amendată şi lăsată fără permis pentru că vorbea la telefon şi nu a acordat prioritate de trecere unui pieton. Şoferiţa a contestat procesul-verbal de contravenţie în instanţă, iar în primă fază, la Judecătoria Timişoara, a pierdut.

În apelul judecat la Tribunalul Timiş şoferiţa a obţinut anularea sancţiunii, recuperându-şi permisul, pentru că a scris în procesul-verbal: „Nu este nimic real, m-am oprit la trecerea de pietoni şi am acordat prioritate de trecere pietonului care a trecut. Nu vorbeam la telefon”.

„Este adevărat că abaterea săvârşită de petentă a fost constatată la faţa locului personal de agentul de poliţie legal abilitat în acest sens, agentul de poliţie percepând în timp real abaterea săvârşită, prin propriile simţuri (ex propriis sensibus), precum şi faptul că o atare constatare este în esenţă suficientă pentru a crea prezumţia de legalitate a procesului verbal întocmit.

Cu toate acestea, în condiţiile în care apelanta-petentă a dat dovadă de consecvenţă în declaraţii, relatând aceeaşi versiune a evenimentelor încă din momentul sancţionării sale contravenţionale, iar tribunalul apreciază starea de fapt expusă de aceasta ca fiind credibilă, rezultă că în cauză s-a creat cel puţin o îndoială relativ la săvârşirea faptelor reţinute, aşa cum sunt acestea incriminate în normele legale invocate, precum şi la vinovăţia petentei”, se arată în sentinţa definitivă a Tribunalului Timiş.

Alţi şoferi care au învins Poliţia prin aceeaşi metodă

Un prim caz de acest tip descoperit de „Adevărul” este al unei şoferiţe din Bucureşti, amendate cu 725 de lei şi lăsate fără permis pentru 30 de zile pentru că a trecut pe roşu în zona Arcului de Triumf. Femeia a contestat amenda în instanţă, susţinând că fapta pentru care a fost amendată nu există, trecând pe culoarea verde a semaforului. De altfel, imediat după ce a fost amendată, la capitolul menţiuni, şoferiţa a scris: „Nu sunt de acord”.

„Tribunalul apreciază că, în conditiile în care petenta a contestat chiar în momentul întocmirii procesului-verbal fapta reţinută în sarcina sa, revenea agentului constatator obligaţia unui probatoriu minim”, a arătat Tribunalul Bucureşti.

Un alt caz identificat de „Adevărul” este al unui şofer din Timişoara care a fost lăsat fără permis în luna mai a anului 2019 pentru că nu a acordat prioritate de trecere unui pieton. Şi în acest caz, decisivă s-a dovedit a fi menţiunea făcută de şofer pe procesul-verbal în momentul în care a fost amendat. „Actul administrativ a fost semnat cu menţiunea că va fi contestat, aşadar, fapta nu a fost recunoscută la momentul încheierii actului, iar petentul se află în imposibilitatea să dovedească o altă stare de fapt, câtă vreme a arătat că se afla singur în autoturism”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

O şoferiţă găsită cu alcoolemie de 0,05 la mie a învins Poliţia susţinând că a mâncat alimente fermentate

Cum a fost umilită Poliţia în instanţă de un şofer prins „zburând” cu 198 km/h pe Autostrada Soarelui

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:Source link

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You May Also Like

News World

Stelian Ion a sugerat, într-un interviu la B1TV, că UDMR ar trebui să fie formaţiunea care să iasă de la guvernare, dacă nu este...

Divertisment

Academia americană de film (AMPAS) a instalat la Londra şi Paris centre pentru nominalizaţii care nu au putut ajunge în Statele Unite, iar unii...

News World

Una dintre marile nemulţumiri din coaliţie este faptul că viceprimarul Horia Tomescu nu a consultat toate forţele coaliţiei de la Capitală, în momentul în...

News World

Nomadland», un hibrid între un road movie, o dramă socială şi un documentar, despre vieţile unor americani vârstnici care au pierdut tot din cauza...